martes, 21 de abril de 2009

Tema 2

1. Tria una mateixa noticia en dos mitjans diferents accessibles a través d’Internet i comenta:

He escollit la noticia del detingut Jurdan Martitegui membre del comando ETA a prop de Perpinyà, en dos diaris digitals; La Vanguardia i El Periodico

La forma de presentació del diari la Vanguardia amb el titular “Rubalcaba asegura que Martitegui preparaba a un comando para atentar en España”. Explica més enllà de la detenció. En canvi en el Periodico, el titular “ Cae el número uno de ETA, que asumió la jefatura en diciembre” en cap moment es s’obrenten que vulguin fer un nou atentat.

A l’hora de parlar de Judan Martitegui, la Vanguardia suposo que és el jefe militar d’ETA, en canvi el Periodico, dona per fet què és l’actual jefe d’ETA.

El nombre de detinguts varia en els diferents diaris; la Vanguardia diu que en són 9, en canvi el Periodico diu que en són 7.

El Periodico explica el seguiment policial de la policia francesa als etarres detinguts a prop de Perpinyà, en canvi la Vanguardia no ho esmenta.

Dins de la noticia principal és remarca el comentari “No habrà diálogo” dit per Rubalcaba a la Vanguardia, en canvi el Periodico n’informa com a més informació dins de la noticia principal.

El Periodico esmenta una valoració, feta per el Juez Garzón, on remarca la importància de la permanent acció policial i la coordinació que hi ha entre la justícia i les forces de seguretat.

Les fotografies, a la Vanguardia és centre amb el detingut i el Periodico amb una fotografia d’arxiu d’un Guardia civil i un policia nacional, penjant l’any passat un cartell dels etarres més buscats, entre ells Martitegui.

Diaris diguitals:

1. La Vanguardia

2.El Periodico:

http://www.elperiodico.com/default.asp?idpublicacio_PK=46&idioma=CAS&idtipusrecurs_PK=7&idnoticia_PK=605023

2. No tots els fets són noticia:

· Excepcionalitat: Descobriment genètic. EX: Les cèl·lules mare per combatre malalties.

· Consequències per la població: Els terratrèmols, la Crisi econòmica, els atentats terroristes.

· Rellevància dels personatges implicats: La frase que va pronuncia el Rei en una conferència internacional a Hugo Chavez “ Porque no te callas”

· Proximitat emocional: Les destrosses per climatologia (llevantada) a Blanes el dia de Sant Esteve passat. És el lloc on tenim la nostra segona residència.

· Proximitat temporal: La detenció del etarra J. Martitegui ens confirma que tenien previst efectuar un atentat durant la pressa de possessió del nou lendacari del Pais Vasc.

· Existència d’imatges: El terratrèmol patit a Itàlia fa poques setmanes. Al veure les imatges de les destrosses, un és feia més conscient de la gravetat del programa.

· Efecte agenda: El cap de setmana passat, no va haver-hi cap accident i la noticia va ser a la matinada del dilluns, quan hi ha haver un. Al no haver-ne cap durant el cap de setmana, aquest va ser noticia.


3. Comentari del Video:

Us heu parat a pensar mai el que pot arribar a suposar un muntatge? En el Programa del Intermedio ho han fet.

Després de navegar la gravació durant un dia per Internet, la gran bronca del Gran Wyoming estava en boca de tothom; en parlaven a Radio Nacional, en el programa: en dias como hoy on després de veure el video, es debatien si era un muntatge del programa o no. En canvi en la cadena Intereconomia TV en el programa, mas se perdio en Cuba, debateixen si els presentadors del programa, el Gran Wyoming i la periodista que col·labora amb ell són uns bons periodistes o estan fent un programa de “telebasura”.

Ensenyen imatges com ha exclusiva mundial la grabació de la bronca a la becaria, on es veu que la tracta molt malament verbalment, per demostrar com és realment aquest presentador. A més a més de criticar la seva manera de treballar. En el video, es veu que ells rebaten contra el presentador del programa más se perdio en Cuba, sense perdre el respecte com a fet ell amb ells i donant la seva versió de com treballen, tot acompanyant sempre amb un lleu somriure.

Si ens centréssim en el vídeo que en Xavier ens ha enviat, ens podem arribar a creure que el Gran Wyoming tracta malament els seus col·laboradors, però si seguim navegant per la xarxa, podem observar la segona part del vídeo, on els presentadors seguint el ritual dels telenoticies demanen disculpes al públic i a la becaria, per haver marcat un “gol” al programa intereconomia, amb el muntatge.